Vi har just nu problem med vår telefoni till verkstaden i Jönköping (Gäller VW, Skoda, SEAT, CUPRA). Vänligen maila till oss så återkopplar vi så snart vi kan.

Scanialastbil (jubileum) Anders Johanssons Åkeri AB.
AtteviksKundcase – Anders Johanssons Åkeri AB

Grattis till 20-årsjubilaren!

- Det här kunde jag ju knappast tänka mig när jag startade företaget för 20 år sedan, säger Anders Johansson på Anders Johanssons Åkeri i Vaggeryd när vi träffar honom på anläggningen i slutet av september. - Givetvis hoppas man ju på att företaget skall leva vidare och utvecklas, men som nystartad har man fullt upp med att hålla verksamheten igång. Det har man förstås senare också. Anders var tidigare anställd som chaufför på ett åkeri i trakten, men gick och funderade på om det inte skulle kunna vara trevligt att jobba mer åt sig själv som egen företagare. - 2001 fick jag veta att det fanns en lämplig lastbil till salu. Så jag slog till och köpte bilen plus en medföljande aktiepost i Alwex. Därmed var grunden lagd till företaget som i år firar 20-årsjubileum.

Anders Johansson, ägare till företaget med samma namn.

”Halvrutten kapellvagn”

– I början körde jag ju bara själv, fortsätter Anders. Med den här ganska nya (bara ett och ett halvt år gamla) skåpbilen och en ”halvrutten” kapellvagn. De väldigt blandade uppdragen kom huvudsakligen via Alwex där jag ju blivit delägare och fortfarande är trots att företaget nu befinner sig i Vaggeryd.

Efter fyra år bytte han bil och 2006 började han köra virke åt sågverket i Klevshult. Av den anledningen köpte han ytterligare en bil. Verksamheten ökade och expansionen hade börjat. Idag har man ett flertal stora kunder runtomkring. Man började ju för snart 20 år sedan med att transportera trävaror och fortfarande har en övervägande del av transporterna någon form av träanknytning; sågat och förädlat virke, pappersmassa och spån är dominerande.

Idag har man totalt 14 bilar; Två skåpbilar, tre visirbilar (eller måsvingebilar som de ju också kallas) och åtta flisbilar. Scania nästan allt. Dessutom har man en lastmaskin som bl.a. hjälper till att lasta och lossa både egna och andras bilar, samt en budbil för små och snabba transporter både inom Vaggeryd och resten av landet. Antalet fast anställda är ca 20 st, huvudsakligen chaufförer, och till det kommer fem chaufförer som hoppar in när det behövs.

– Huvudsakligen är det kvalitén på servicen som gjort att vi i så stor utsträckning valt Scania. Dessutom är det ju väldigt nära till Atteviks Lastbilar i Jönköping.

Egen verkstad

Man har också en egen verkstad med rätt omfattande verksamhet.

– Vi gör faktiskt en hel del rätt stora jobb här, säger Anders. Flyttar över byggnationer till nya bilar och släp för att ta ett exempel.

Just nu håller man på att göra i ordning ett par skåp som sedan ska i väg på lackering och därefter byggas på nya chassin. Här finns dessutom däckverkstad och slangverkstad (man är ombud för Hydroscand) där man förutom att jobba med de egna fordonen ofta får hjälpa traktens grävmaskinister och skogsmaskinsförare att få ordning på sina maskiner när något sprungit läck.

Anders Johanssons Åkeri AB, fastighet

Hermes

Verksamheten har under större delen av de 20 åren gått bra, men det är inte så att man skyltar överdrivet om det. Vid vägen utanför företaget finns förstås en skylt med Anders Johanssons Åkeri, men på det stora huset intill parkeringen står det fortfarande Hermes med stora bokstäver. Hermes var tidigare en av de ganska många möbelfabrikerna i Vaggeryd.

– Tidigare höll vi till vid färgaffären i Vaggeryd, men vi behövde något eget och större. Egentligen var vi bara intresserade av parkeringen och verkstadslokalen, säger Anders, men huset följde med mer eller mindre på köpet.

Större delen av huset är uthyrt till olika företag och privatpersoner, huvudsakligen som lager eller i privatpersonernas fall för att magasinera möbler som man inte behöver för tillfället. Själva använder man bara en kontorslokal i källaren. Här sitter två personer; Petra som jobbar med administration och Anders själv som utöver kontorsjobbet får hoppa in lite överallt i företaget, både som verkstadspersonal och som chaufför.

– Kör, gör jag mest på kvällar och helger eller när jag behöver rycka in av någon särskild anledning. Nu innan helgen fick jag åka till Karlstad och hämta en bil för att ordinarie chaufför skulle kunna få sin 24-timmarsvila på hemmaplan utan att bryta mot reglerna. Han hade varit och levererat i Kiruna och på hemvägen blev det en ganska rejäl omväg för att få bra returlast. Och därmed sprack det planerade schemat…

Anders Johanssons Åkeri AB, fastighet
Anders Johanssons Åkeri AB

Jubileumsbil

I år firar alltså företaget 20-årsjubileum. Egentligen skulle det firats i juni när det exakta datumet inföll. Men en viktig detalj måste ju på plats först – Jubileumsbilen.

– Den här bilen är byggd precis som vår första, säger Anders, men naturligtvis i modern tappning. Vi hade beställt en Scania med 650 hk, men under tiden kom den här nya modellen med 770 hk. Den största Scanian. Så den fick det bli, men då fick vi ju vänta något längre.

Hela bilen är förstås lackerad i företagets färger där vitt är det dominerande. Dessutom är hela hytten omgjord och vitlackerad invändigt. En väldigt ljus och fin arbetsplats. Det här är ett tillskott och en ny utökning av verksamheten, som säkert lär fortsätta under många år framöver.

Scanialastbil (jubileum) Anders Johanssons Åkeri AB.
Scanialastbil (jubileum) Anders Johanssons Åkeri AB.
Scanialastbil (jubileum) Anders Johanssons Åkeri AB.
Scanialastbil (jubileum) Anders Johanssons Åkeri AB.

Fest i oktober

– Det är otroligt, säger Anders när vi tittar in i den rymliga verkstadslokalen där två skåp står och väntar på att bli klara för vidare befordran till lackeringen. Om ett par veckor kommer det här att bli en festlokal istället för verkstad.

– Den helgen går inga bilar iväg härifrån. Fredagen lär gå åt till att förbereda det hela och på lördagen samlas vi ett 60-tal personer här för att bara äta och dricka gott, umgås och ha trevligt. Och fira de 20 första åren.

Vi gratulerar och önskar lycka till på de kommande 20! Till att börja med…

Anders Johanssons Åkeri AB

Text & foto: Rolf Johansson

Favoriter

Jämför bilar