Klicka här för information med anledning av Coronaviruset Covid-19, Se även ändrade öppettider.

Svartvit bild på Bubbla. Atteviks 75 år.
AtteviksOm AtteviksAtteviks historia

Atteviks historia - Från 1945 till idag

Historien börjar 1945...

Året var 1945 när Sigvard Attevik, en smålänning med näsa för affärer, slog upp dörrarna till sin utställningshall på Lantmäterigränd i Jönköping. Då hade han bara plats för två bilar. Drygt 10 år senare var scenen Odengatan och Sigvard invigde stolt sin arkitektritade bilhall på 4000 kvadratmeter och där finns vi fortfarande kvar idag.

I början av 1950-talet fick Sigvard Attevik agenturen för Scania och Volkswagen. Andra världskriget var slut och behovet av bilar och lastfordon var stort.

3 viktiga milstolpar inom Volkswagen är Volkswagen Typ 1, även kallad Bubblan, som lanserades efter kriget. Världens mest sålda bil Golfen lanserades på 70-talet och nu nya ID.3 som enbart drivs av el och är helt fossilfri och en bil för framtiden.

1972 delades företagets verksamhet upp i olika bolag – Personvagnar resp. Lastvagnar. Vi var först i Europa med denna uppdelning. Atteviks Lastvagnar AB började leva sitt eget liv i en splitter ny lastbilsverkstad på Skiffervägen i Jönköping.

År 1976 kommer Audi in i Atteviks modellsortiment.

Smålands största bilföretag

1980 köpte man Söderbergs Bil vilket innebar att Atteviks fanns även i Nässjö, Eksjö och Tranås. Uppköpet av konkurrenten Söderbergs bäddade för ett starkt 1980-tal, speciellt andra halvan då det slogs nya svenska rekord i nybilsregistrering.

Med de goda åren i ryggen blickade Atteviks söderut. 1990 köpte Atteviks Fors Bil vilket gav etablering i Växjö, Ljungby och Älmhult. Därmed hade Atteviks vuxit till Smålands största bilföretag.

1992 blir SEAT nytt märke i Volkswagengruppen och 1995 börjar Atteviks även att sälja ŠKODA.

En ny lastbilsverkstad byggs på Torsvik, strax söder om Jönköping, och invigs i slutet av 2012.

2014 invigdes Atteviks nya fullserviceanläggning i Nässjö med modern bilhall, verkstad och skadeverkstad med plåt och lack i egen regi.

Jubileum

Under 2015 firar Atteviks 70-årsjubileum. Samma år förvärvas Rydbergs Lastbilar AB och Atteviks har nu etablerats även i Kalmar och Nybro.

I Växjö invigs under 2017 en ny bilhall för SEAT och ŠKODA och i början på 2021 kommer vår nya Audi-anläggning i Jönköping att slå upp portarna. Ett toppmodernt hus med all ny teknik, t.ex. WR-glasögon för att ge maximal kundupplevelse hos oss.

Atteviks, ett familjeägt företag i tredje generationen, har under alla år fortsatt att växa och är idag (75 år senare) ett av de fem största familjeföretagen i landet som återförsäljare av märkena Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen Transportbilar och Scania.

Och visionen att leva vidare fortsätter. ”Med ett innovativt synsätt och utomordentlig service bidrar Atteviks till morgondagens mobilitet i ett hållbart samhälle.”

Favoriter

Jämför bilar